Romanian Modernisation Museum

volontary project no.3

As if it was a collage, I have cut out the area from the 1970 plan and pasted it in the contemporary context. Taking into account that all around the scale, space, appearance of the city changed dramatically, we are dealing with a re-contextualisation. The site has been displaced in time, not in space. Using the old traces, I will imagine a fragment from a contemporary Bucharest and mark a moment of collective memory, which is bound to the drama of mass-modernisation.

 

 

sit esplanada proiect muzeu

 

Along the boulevard, the action through which the People’s House and the Unirii Boulevard came into existence have to be expressed physically. The marker that has appeared on the plan brings light on something evident (the cut through the city) but which, due to the scale and function of the buildings surrounding the site, has been made difficult to read. The marker is aligned to the boulevard and does not consider the traces of the past over which it has been laid on. We shall call it the Museum. The old streets come back into existence and become the spatial matrix of the new development. These intersect directly the boundaries of the site, the side-walks of the neighbouring boulevards. By keeping the footprint of the old urban islands, I will try both a memory-linked exercise and an overview on the potential of this old structure to generate contemporary scale buildings and spaces.

Around the museum, the space remains clear of further building. The footprints of the old houses will generate the public space around. On the place of the former Bradul Staicu Church, a new one is proposed to be built. The fragments of the old urban structure too small to be built will serve as places for public/street art. The extent of the old urban islands will give the new building limits. The new building plots have a completely different scale. Each urban island will indicate a building. The content is new, as well as the typologies of the new buildings. The only rule is that the buildings must have un-mediated contact with the public space of which form they define. Because of the time elapsed the contours are not sharp anymore, they have been polished, as the stones in a riverbed. The new formed cluster will have a vehicle access on the footprint of former Cernișoara Street. The rest of the streets will be pedestrian with service access only, while the remaining spaces of the islands will be pedestrian only. A big public space – both mineral and vegetal – is formed around the museum.

 

 

sit esplanada proiect cu case

 

The huge scale of destruction left the city frozen and without a vision for the future. The blocks of flats that flank the boulevard have an anaesthetic effect, hiding this truth. The place has to be marked with a building that steps out of this register in order to be recognised as such and serve as a landmark for the future development. The new building will be completely opaque towards the boulevard. The former Asau Street intersects the proposed sign, cuts it and creates the accesses to the building.

 

 

vedere acces

 

From the access space, we can perceive on the right hand side the boulevard and on the left hand side the new urban cluster (here represented as a white cut-off. The building is like a wall that separates interior from exterior – here it delineates a recent future from a recent past.

Ground floor plan

 

 

On ground floor, from the Asau Street the Museum can be accessed as indicated by the arrow. Following the foyer, we enter the first museum room. It is a long, high space – a ramp that climbs up to the first level. In this space, the climbing of the ramp tells the story of the achievements through mass modernization, which took place in the second half of the past century.

 

 

vedere interior parter

 

 

The high sky-lighted space tells about the real expectations driving the propaganda, expectations that were the main force behind the modernisation. The space will be finished in exposed concrete in order to look both neutral and raw.

plan etaj 1
The end of the ramp marks the end of the modernization progress and the beginning of a Romanian post-modernization. The glass wall at the end of the building (left hand side of the drawing) directs the view towards the boulevard and the real symbol of the post-modern Romania – The People’s House. The path continues through a narrow, high side slot into a more obscure space – that of the sacrifices made to achieve the progress exposed on our way here. It is a long path marked in the middle by a breathing area from where we can see once again the city and the hall on the ground floor.

 

 

vedere interior etaj 1

 

The display elements finish as we return to the space where we can see once again, but with new eyes, the Boulevard and the People’s House. Then, we descend again towards the entrance, walking through the mid and late 20th century “achievements”.

sectiune longitudinala 1

Until now, I have told you about the central part of the building. The section on the right indicates using colours how the memorial space is only one of the three programs of the building. In relation to the ground, it will host spaces for public discussions and exhibition of future projects. The building’s relation towards the sky is mediated by spaces dedicated to contemporary art.

 

 

plan subsol

 

The new building is marking the underground with this long, cutting sign of which height changes from East to West. The space expands on both sides following the footprints of the old buildings who intersect the new memorial sign. These spaces are accessible directly off the ground floor, opposite to the entrance of the museum.

 

 

vedere subsol

 

The rooms that are determined by the buildings that existed here once are lit from above over their entire surface. Depending on the size and shape of the footprints of the old buildings, the new underground spaces can accommodate exhibitions, conferences, workshops, etc.

plan etaj 2
Between the skylights of the museum’s central space, we observe a series of 12 rooms, which serve as temporary exhibition spaces for contemporary art. This part of the museum is accessible off the main hall. Even if the spaces are almost the same, the sequence of rooms and corridors opens up to the surprise produced by the artwork exhibited in each room.

 

 

vedere galerie etaj 2

 

The exhibition rooms are entirely sky lit and they are accessed through small openings. Each room is dedicated to one artwork or artistic stance only.

 

 

sectiune functiuni

The transversal section of the building reveals this functional overlapping. It is a model for a sustainable construction of the future, based on debate, developed through knowledge (history) and completed by art.

 

 

vedere exterior vest

 

On the outside, the building defines two spaces – one towards the boulevard and another towards the new cluster of buildings. This is a clear space featuring a combination of horizontal and vertical mineral and vegetal elements.

 

 

sectiune teritoriu

 

The transversal section of the area shows the true scale of the city and the restrained monumentality of the proposed museum. The proposed buildings take into consideration the boulevard to reflect both the historical events and the scale of the contemporary city. The museum expresses itself as both public art and building.

 

 

imagine exterior 2 mica 1024

 

Towards the boulevard, the museum draws a North-oriented wall. The permanent shadow on this façade makes even more evident the connection with the past. The exhibition spaces on the first floor are highlighted towards the exterior by an overhang, which accentuates the public character of the building by providing shelter from bad weather.
Seen from above, the project proposed for the “Esplanada” area displays towards the boulevard the building of the museum that replaces the Romanian Opera project forecasted for this site. The rest of the buildings form a new cluster based on the old streets layout. The height of those new buildings is not yet defined. There can be buildings that are smaller than the existing delineation of the boulevard but also higher ones.

 

 

fotomontaj axonometrie

 

The spatial structure on which I based the project allows different heights for the buildings within the cluster. Meanwhile, towards the Boulevard the proposed building is required to interact with the existing. The different elements on the site speak about both memory and a future built on a dialogue between the global scale of contemporary capital cities and the local features of those cities.

 

 

MMR_View 3_4

 

The building of the new museum defines a limit in time and becomes the memory wall.

Facts + Figures

  • client: volontary project
  • adress: Bucharest, RO
  • total area: aprox 60.000sqm
  • status: study
  • year: 2012-2013